fbpx

Какво трябва да знаем за овесените ядки?

  • Ползи за здравето от овесените ядки!

Овесените ядки са източник на сложни въглехидрати и могат да заситят тялото за дълго, тъй като се отличават с богат състав на полезни вещества и нисък гликемичен индекс. При бавното им усвояване те не предизвикват реакции спрямо нивата на кръвна захар и инсулин. В същото време забавят стабилни нива на енергия, избягвайки глада, а фибрите пречистват храносмилателната система.

Овесените ядки са полезни за сърцето. Пълнозърнестите храни намаляват риска от сърдечни заболявания. Те се отличават със съдържание на бета-глюкан, разтворими фибри, понижаващи лошия холестерол. Разграждането и фермантацията на бета-глюканите укрепва здравето на чревната микрофлора.

  • С овесени ядки може да се регулира и теглото. По-дългото засищане намалява нуждата от често хранене.

При употребата на овесени ядки фибрите, минавайки през червата, поглъщат вода и заедно с нея извличат отпадъчните продукти. Това пречи на отпадни вещества да се задържат дълго в храносмилателния тракт.

За хората с непоносимост към глутен овесените ядки са храна, която може да се употребява само след индивидуална консултация със специалист.

  • Видове овесени ядки

Два са видовете овесени ядки според начин на обработката им: фини и едри. Едрите са по-предпочитаните, тъй като начинът, по който се обработват, осигурява запазването на максимално количество полезни вещества в състава им.

Фините овесени ядки са подходящи за хората с по-чувствителен стомах, тъй като голямото количество фибри в едрите са по-дразнещи.

  • Овесени ядки и овесени трици

Между двете понятия има разлика. Овесените ядки са сърцевината на зърното на овеса. Овесените трици са неговата обвивка. В овесените трици и ядки се съдържа почти еднакво количество калории и мазнини, но се съдържат двойно повече протеини и фибри на овесеното зърно, а това невинаги е добра алтернатива. За хората с чувствителен стомах триците не са алтернатива.

От гледна точка на съдържание на други хранителни вещества триците са по-малко ценни. Това се дължи на факта, че зърното е отстранено и по този начин се е загубил хранителният запас на пълнозърнестия овесен клас.

Овесените ядки се считат за цялостна храна, докато триците са само елемент от овеса. Макар че произхождат от един и същи източник – пълнозърнестият овес, те се превръщат в различни продукти след обработката. Общата хранителна стойност на овесените трици е по-ниска. Триците служат за обогатител на хляба и хлебните изделия.

  • Как да се приготвят овесените ядки?

Според различния вид овес се използва и съответно метод за приготвяне на топла зърнена закуска или популярната овесена каша.

Най-известният начин е накисването или чрез кипването на овесените ядки. Може да се залеят с вряла вода – като мюсли със сушени плодове и ядки. Може да се приготви солена овесена каша – със зеленчуци и сирене.

Ядките може да се изпекат – от овесено брашно да се приготви хляб или ядките да се добавят към хляба или сладкишите.

Овесената каша може да се гарнира с мед, кисело мляко или плодове. В този вариант трябва много внимателно да се прецени дали наличните фруктоза и лактоза няма да провалят хранителния режим. За да се спазва хранителният режим, може да се използва нискомасленото мляко и канелата, която регулира кръвната захар.

Овесените ядки са не само подходяща закуска, но може да се използват за направа на тесто за сандвичи с месо, риба или вегетариански със салата и зеленчуци.

С тестото може да се приготвят и овесени палачинки.

Те са добра добавка към супи, кисело мляко, извара или в протеиновия шейк. Много популярно напоследък стана и овесеното капучино, което е алтернатива на кафето.

  • Видове продукти от овесени ядки

Овесените ядки се съдържат в готови продукти, които се продават в магазинната мрежа. Можем да ги срещнем в следните форми:

– Натурални овесени ядки – обелените и изпечени овесени ядки, нарязани на две половини. Те се варят за 2-3 минути или се киснат преди консумация;

– Овесени ядки за бързо приготвяне – тези натурални ядки са допълнително пресовани и оваляни в овесено брашно. Те също се накисват или кипват във вряла вода;

– Фини овесени ядки – тези ядки предварително са ситно нарязани и пресовани, след като са изпечени. Те са подготвени за консумация, само се заливат с топла вода или напитка по избор;

– Като чипс в мюслито или корнфлейкса овесените ядки са от 50 до 90 процента от състава на тези продукти, в които недостатък се явяват сушените добавени плодове, които дават захар и колории.

  • Съхранение на овесени ядки

На пазара овесените ядки се намират като готов за консумация продукт. Съхранението им е на сухо и тъмно място. Ако са сварени или накиснати, могат да се запазят до 12 часа в хладилник.

  • Няколко съвета за любителите на овесени ядки

Преди накисване ядките трябва да се измият, за да се премахнат остатъци от трици или труди примеси при обработката им.

Най-добрият начин да се запазят всички хранителни вещества, е те да се подготвят за консумация чрез накисване.

За да е по-здравословна и по-обемна порцията овесени ядки, е добре да се добавят 1-2 лъжици пресовани ядки.

Класическият начин на готвене на овесени ядки е на каша. Тя е много здравословна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *