fbpx

Изследване доказва, че рискът със заразяване с Covid-19 във фитнес залите е 0,00078%

Направено е изследване и проучване от университета „Крал Хуан Карлос“ и AWRC-Шефилдския университет „Халъм“, и предварителните данни разкриват изключително ниски нива на Covid-19 във фитнес клубовете. С анализирани повече от 62 милиона посещения, средният процент на инфекция е 0,78 на 100 000 посещения.

На 25 Септември 2020 г. стартира официалното проучване, заедно със изследователи и партньори, които събират данни въз основа на повече от 62 милиона посещения във фитнес клубове, като само 487 положителни случая (клиенти и персонал). Данните са предостваени от фитнес оператори в Германия, Франция, Швеция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Норвегия, Швейцария, Чехия, Полша, Дания, Люксембург и Обединеното кралство.

Проучването SafeACTiVE, поръчано от изследователския център на EuropeActive THINK Active, има за цел да демонстрира относителния риск от инфекция с Covid-19 във фитнес клубовете и, че те са безопано място. Събраните данни се стремят да смекчат опасенията за общественото здраве (както на потребителите, така и на членовете), потвърждават, че фитнес клубовете са безопасна среда с относително нисък риск от инфекция с Covid-19 и предлагат на сектора за фитнес и физическа активност силен аргумент за Спортните обекти отворени по време на всякакви бъдещи огнища на инфекциозни заболявания.

Директорът на изследователски център към Шефилдския университет – Халъм (един от най-престижните изследователски университети в Обединеното кралство), проф. Роб Копланд, заявава, че …,, Данните от проучването доказват, че фитнес залите в ЕС са безопасно място за тренировки. Предотвратяването на по-нататъшното разпространение на Covid-19 трябва да бъде нашата основна цел, но също така трябва да гарантираме, че нашите общности имат подкрепа и възможност да останат активни. Знаем, че физическата форма може да помогне за намаляване на тежестта на инфекцията с Covid-19 и освен това активността може да ни помогне да се справим психологически, когато сме изправени пред предизвикателствата на втората вълна на пандемията в цяла Европа „.

Освен това той изрази, че „поддържането на центрове за отдих и фитнес клубове отворени и напълно функциониращи е от решаващо значение за осигуряване на здравето и благосъстоянието на нашите общности. Бих отишъл по-далеч и бих предложил правителствата в цяла Европа да помислят как можем да увеличим достъпа до спортните обекти,  тъй като се научаваме да живеем с Covid-19 ”.

Проф. Алфонсо Хименес, ръководител на THINK Active, също коментира, че „Радвам се да потвърдя толкова ниско ниво на инфекциозен риск във фитнесите и здравните клубове, засилвайки посланието, че фитнесът и физическата активност са основна част от решението по време на Covid -19 пандемия за подпомагане на укрепването и подобряването на имунното функциониране и по-ниския риск от вирусни заболявания „.

Източник: http://www.europeactive.eu/news/safeactive-study-%E2%80%93-preliminary-results-showing-extremely-low-levels-covid-19-risk-fitness-clubs?fbclid=IwAR2DjFIO7GYyvmExia71mWsoXS0qMniPaI5qUSc7ONmCBgsp853CXED39c8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *