fbpx

Мистър Олимпия (Bigger)

Вдъхновяваща история за пионерите на фитнеса такъв, какъвто го познаваме днес – Джо Уийдър (1919-2013) и Бен Уийдър (1912-2008). Те са Евреи и изправени пред антисемитизъм и изключителна бедност, канадските братя преодоляват всички предизвикателства и изграждат империя, пример за следващите поколения.

Двамата бащи на бодибилдинга са същински архитекти на мускулите. По пътя си те откриват Арнолт Шварценегер, насърчават жените да тренират фитнес и въвеждат основните методи в тренировките.

Аксиомата, по която тренират повечето съвременни културисти, е формулирана доста отдавна от Джо Уидър: Не е важно колко вдигаш, а как вдигаш.

Джоузеф „Джо“ Уийдър е роден на 29 ноември 1919 година в един от най-крайните квартали на канадския град Монреал. Родителите му, които са от еврейски произход, работят от сутрин до вечер, за да осигурят прехраната за своето малко и сплотено семейство, но въпреки това едва успяват да свържат двата края. За да им помогне с каквото може в тази битка на оцеляване, малкият Джо напуска училище, когато е само на 12 години и се захваща да разнася плодове и зеленчуци из местния пазар. Тъй като е изключително дребно и хилаво дете, Джо редовно става обект на подигравки и дори физическа саморазправа от по-големите момчета в квартала. Един ден, след поредното унижение на улицата, той решава да се запише в младежкия клуб по борба, където да научи техники, с който да се защитава от нежеланата агресия.  Заради своята крехка фигура обаче, Джо на бърза ръка е отсвирен от първия треньор, на който попада. Той съвсем разбрано и човешки му обяснява, че не би рискувал да го включи в отбора, защото се страхува, че много лесно може да получи някоя сериозна травма, която да му остане за цял живот.

Този отказа само допълнително нахъсва Джо Уийдър в желанието му да развие силно и здраво тяло. През оскъдното си свободно време той започва да търси информация за бодибилдинга и дори успя да си набави доста броеве от излизащите по онова време специализирани издания за физическа подготовка. От тях той науча фундаменталните принципи за изграждане на солидни мускули и веднага решава да се захване с вдигането на тежести. Тъй като обаче Джо няма нужните средства, с който да си купи дори най-простичката щанга, той сам си създава такава, използвайки гуми и ос от стар автомобил. С непоколебима решителност Уийдър   изтласква и помпа всеки ден самоделната метална скрап почти до пълно изтощение. Резултати не закъсняват да се появят –  с увеличаването на неговите мускулни размери все по-малко от кварталните хулигани смеят да го закачат. През 1936 година, когато е едва на 17 години, Джо Уийдър публикува първия брой на своето списание Your Physique. Чрез него той започва да пропагандира своите научно-обосновани тренировъчни принципи и методи , които бързо намират популярност сред хората, които искат да постигнат драматични промени не само в своето ежедневие, но в целия си живот. Скоро славата на Джо Уийдър като начетен и авторитет силов треньор достига и до ушите на собствениците на монреалския фитнес клуб Verdun Barbell Club, които го канят да се присъедини към тях.

Веднъж навлязал сериозно в света на бодибилдинга, Джо започва да го реформира из основи и то към по-добро. През 1940-та той основава  Weider Nutrion, която се счита за първата в света компания за хранителни добавки. Десет години по-късно пък – през 1950 амбициозният канадец създава и своята прословута тренировъчната програма Weider System of Bodybuilding. Така подготвя едни от най – добрите състезатели на чело с Арнолт Шварценегер и отива лично до родния му град Тал, Австралия и му предлага да работи за него в САЩ, като го тренира, снима за неговото списание и състезава. В деня на състезанието тогавашната федерация виждат конкуренция в състезателите на Уийдър и ,,нереалната“ физика на Арнолт за времето си и решават да ги дисквалифицират. Тогава братятя казват ние ще създадем най-доброто състезание и така се появява Mr. OLYMPIA. Първото състезание Мистър Олимпия се провежда на 18 Септември 1965г. в Бруклинската музикална академия (Brooklyn Academy of Music), Ню Йорк.

Най-важната функция на протеина е да подържа живота на организма. Това се състои в възстановяване на наранени и изграждане на нови мускулни влакна, възстановяване на тъкани в органите, кожата, ноктите, косата и още много други.
Поръчай сега

Днес името на Уийдър е и марка и икона. Независимо от какъв ъгъл се гледа на делото му, това е човек, който остави следа в бодибилдинга и е един от създателите на процеса, който изведе този спорт от скритите мазета и гаражи и го показа на света като повод за гордост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *